logo

RIBOLOVNI REVIRI

image
UNA-KULEN VAKUF

Ukupna dužina toka rijeke Une iznosi oko 212 kilometara a rijeka izvire u blizini mjesta Donja Suvaja i Donji Lapac ispod padina planina Plješevice i Stražbenice u Republici Hrvatskoj u području Like a ulijeva se u rijeku Savu pored Jasenovca. Klima pored Unskog sliva je umjerena kontinentalna planinska klima. U vrijeme sušnih ljetnih mjeseci rijeku Unu karakteristiše nizak vodostaj a od novembra do kraja proljeća vodostaj rijeke je prilično visok a rijeka nerijetko zna i da poplavi. U polaznom toku gdje ima osobine planinske rijeke, sve do Martinbroda Una ima prvu kategoriju kvalitete vode. Sve do Bihaća Una teče dinarskim smjerom tj. od jugoistoka prema sjeverozapadu a poslije tok rijeke skreće u pravcu sjeveroistoka i dalje teče duboko usječenom, širkom i prostranom dolinom gdje ima drugu kvalitetu vode. Lovne mjere: potočna pastrmka 50 cm, kalifornijska pastrmka 45 cm, mladica 70 cm, lipljen 40 cm. Dnevna dozvola za državljane BiH - 21,00 EUR, dnevna dozvola za strane državljane - 26,00 EUR, godišnja dozvola za državljane BiH - 385,00 EUR, godišnja dozvola za strane državljane - 513,00 EUR.

RAFTING

image

Rafting i kajakaštvo predstavljaju najuzbudljivije i najzastupljenije sportsko rekreativne aktivnosti na vodama Nacionalnog parka „Una“ koje nudi nekoliko odlično organiziranih rafting agencija koje će vam osigurati nezaboravne trenutke plovidbe najatraktivnijom dionicom na rijeci Uni od Štrbačkog buka do naselja Lohovo.Dionica se cijelom dužinom proteže kroz nacionalni park u dužini od 15 km. Težina Une za vrijeme visokog vodostaja tokom aprila i maja je od 3-5. stepeni. Prvi dio trase je dug, silovit, nepredvidljiv, pun brzaka s mnogo valova i virova. Tokom srednjeg vodostaja, težina je 2 - 4 stepena, staza je složena i snažna sa uzburkanom vodom oko stijena sedre, strujama i zavojima kad su adrenalinska iznenađenja moguća i poželjna da biste osjetili potpuni doživljaj plovidbe ovom rijekom. Ovisno od vremenskih uvjeta tokom određene godine,sezona raftinga na Uni traje od marta do oktobra.

Ukratko – osnovne karakteristike etape:
ŠTRBAČKI BUK - LOSKUN - LOHOVO (15 km)
Težina vode oko 4-5 stepeni (1.dio)
Težina vode oko 1-2 stepeni (2.dio)
Vožnja traje oko 4 sata
Temperatura vode: od 13 do 17 C.

BRDSKI BICIKLIZAM

image

Svojevremeno se biciklizam vezivao uglavnom za asfaltne podloge no, pojavom prvih modela brdskih bicikla, kako im samo ime kazuje, otvorio se potpuno novi svijet užitka na dva točka - vožnja u prirodi, vožnja po makadamskim brdskim putevima ili, čak, tamo gdje uopšte nema utvrđenih staza. Vožnja u grupama donosi sigurnost svakom učesniku, ali i ugodno druženje i lijepu atmosferu. Međutim, i grupa, kad se nađe na nepoznatom terenu, suočava se sa dilemom: kojim putem nastaviti. šumskih puteva je bezbroj, često nisu označeni na zastarjelim kartama do kojih se ionako teško dolazi, a vožnja uvijek istim stazama ne predstavlja pravo zadovoljstvo.